Kedlubnové zelí s pečeným seitanem a gnocchi


Na kedlubnové zelí jsem se chystala už moc dlouho, protože mě zajímalo jak moc se liší od klasického a když v Tescu měli kedlubnu za 3 Kč tak jsem se rozhoupala. To samé vlastně můžu říct i o nocích neboli gnocchi, mám je moc ráda, ale doma jsem si na ně netroufala. To je ostatně můj problém, jak se jedná o nějaké těsto tak se mi do toho nikdy nechce, protože mám strach že se to nepovede a nebude to dobré jak kupované. Taky se bojím, jelikož jako vegan nepřidávám vejce, které se má dávat v podstatě všude (což jak zjišťuji, není nutné).  Ale jedna těstová bariéra prolomena! Huráá budou už jen domácí nočky, navíc si je můžu udělat tak malinké jak chci. Pečený seitan získal v tomto receptu nejméně bodů, nepřekonal pečenou sóju podle soucitně. Seitan byl domácí dělaný z pšeničného lepku a vyšel úplně super, žádné vymývání a množství z 400g na tak na 3-4 jídla (zbytek jsem zamrazila).

Pečený seitan:
cca 4 plátky seitanu na nudličky
sójová omáčka
Alsan
kmín, sůl, pepř
vývar

1. Nudličky necháme nasáknout sójovou omáčkou, osolíme, opepříme a okmínujeme.
2. Do rozehřáté trouby vložíme pekáček s trochou Alsanu, jakmile se začne spékat, přidáme do něj seitan a trochu podlijeme.
3. Pečeme asi 30 minut, během toho kontrolujeme a podléváme podle potřeby.

Kedlubnové zelí:
2 větší kedlubny
cibule
sůl, pepř, cukr, kmín
ocet

1. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli na kostičky osmahneme na oleji, přidáme kedlubny, kmín a podlijeme trochou vody.
2. Až zelí změkne zahustíme lžící mouky a ještě pár minut dusíme. Okořeníme podle vlastní chuti.

Bramborové gnocchi:
3 brambory
1-2 hrnky mouky
lžička soli

1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka (délka závisí na velikosti, ale asi 35 minut). Oloupeme a necháme vychladnout.
2. Nejlepší je brambory prohnat lisem, ale takový lis já nemám a tak sem je nastrouhala a ještě rozmačkala (nesmí tam být hrudky).
3. Přimícháme mouku a vypracujeme těsto, pokud si nejste jisti konzistencí stačí mrknout na nějaké video s gnocchi. Vyválíme si válečky a krájíme malé nočky, které vaříme ve vroucí vodě asi minutu, jakmile vyplavou jsou hotové.

4 komentáře:

  1. Vypadá to skvěle :)))) Všechno hrozně ráda vyzkouším, hlavně ty gnocchi :)) Miluju je a při představě domácích si nemůžu přestat slintat na klávesnici :D

    OdpovědětVymazat
  2. wow, krásný, díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  3. Měla bych dotaz trochu mimo mísu. Seitan zamražuješ po uvaření nebo ještě před ním?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě až po vaření. Uvařím všechno těsto, které vytvořím najednou, pak si ho rozdělím asi na 4 porce a ty zamrazím, pak už ho jen necháš rozmrazit a můžeš používat :)

      Vymazat

Budu ráda za jakýkoliv komentář! :)