Pirohy se zelím a houbami/ Pierogi z kapustą i grzybami



Toto jídlo jsem vyzkoušela v létě v Krakově, a ačkoliv sem pirohům nikdy moc nefandila, poláci je fakt umí! Výborné sou taky Ruské pirohy, ale v origo receptu je samozřejmě slanina a taky tvaroh, ale s tofu aka tvarohem by to taky mělo jít... No bohužel musím uznat, že ač jsem se inspirovala polskými recepty, nebyly tak strašně moc dobré jak tehdá, ale i tak jsou velmi jedlé a určitě je budu dělat často. Dost jsem se bála toho těsta a taky proto mi trvalo asi 3 měsíce, než jsem se odhodlala, ale bylo to úplně primitivní a rozhodně teď budu dělat víc těstových záležitostí :) Co se týče porcí, které jsem z toho udělala tak těsto bylo tak na 3 - 4 porce a náplň mi zbyla jestě na další 2 těsta, tak sem ji dala do mrazáku.

Ingredience:
kysané zelí (podle potřeby ja měla 500g)
hrst sušených hub
cibule
sůl
pepř
olej
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek teplé vody

Postup:
1. Namočíme si houby, nejlépe několik hodin předem, uvaříme a vývar si necháme na podliti.
2. Cibulku, zelí a houby nasekáme na malé kousky. Cibuli zesklovatíme a poté přidáme zelí, chvíli smažíme, přisypeme houby a zalijeme vývarem z nich. Dusíme do měkka asi půl hodiny popřípadě podléváme zbylým vývarem.
3. Mouku a vodu smícháme a vypracujeme pružné těsto,  které rozválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka. Naplníme je asi lžící směsi a dáváme pozor, aby náplň nebyla ve spárách, mohli by se nám při vaření rozlepit. 
4. Vytvarované pirožky vaříme ve vařící vodě několik minut, je potřeba zkusit, kdy jsou hotové. Mohou se také zamrazit a poté se ohřívají smažením na pánvi, což není moc zdravé, ale chutné jo ;).

Podávají se samotné, se smaženou cibulkou a nebo nějakou omáčkou. Já rozmixovala zbytek hub se sójovou smetanou, přidala kmín, osolila, opepřila a prohřála. 

1 komentář:

Budu ráda za jakýkoliv komentář! :)