Nejsem moc typ na omáčky s knedlíky, ale svíčková je taková výjimka, proto se ji snažím někdy udělat a to tak aby byla co nejvíc podobná té s masem. V tomto receptu jsem zkusila zeleninu se seitanem místo vaření péct v troubě a dopadlo to moc dobře, hlavně pro seitan, chytil úplně chuť té omáčky. Jinak nic inovativního to není klasické koření a tak, jen je to prostě vegan, což je super, nemusíme si odpírat všechno co nám chutnalo v minulosti :). Knedlík moc vychytaný nemám, ale nebyl špatný, sice byl takový zdravější, protože jsem neměla normální mouku tak jsem dala celozrnnou.
Ingredience:
700 g směsi pod svíčkovou (mrkev, celer, petržel)
cibule
1 l vývaru
několik plátků seitanu
hrnek smetany
4 bobkové listy
nové koření 8 kuliček
pepř 8 kuliček
sůl
citron nebo ocet
olej
Na knedlík:
200g polohrubé mouky
200g krupice
1 kypřící prášek
200ml mléka (rýžové, ovesné..)
1 lžička soli
kostičky pečiva
Postup:
1. Na oleji osmahneme cibulku a potom přidáme směs kořenové zeleniny, chvilku restujeme a poté vložíme do zapékací mísy. Přidáme seitan, koření, osolíme a zalijeme vývarem. Pečeme zakryté asi hodinku a půl.
2. Vyndáme seitan a vymačkáme z něj tekutinu aby nebyl tak moc nasáklý a dáme stranou. Vyjmeme taky koření a poté zeleninu rozmixujeme se smetanou. Dochutíme a popřípadě zředíme ještě trochou smetany nebo vývaru.
Knedlík:
1.Smícháme všechny suché přísady a přilijeme mléko, přidáme pečivo a vypracujeme lepivé těsto.
2. Vytvoříme si 2 válečky, které vaříme 20 minut ve vroucí vodě. Po 10 minutách vaření obrátíme aby se uvařil stejnoměrně.
Omáčku podáváme s knedlíkem, citronem, brusinkami a pokud máme šlehačkou.
Jako od babičky :D :) Je krásná, někdy ji vyzkouším :)
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat jaký vývar používáš ? díky (:
OdpovědětVymazatVětšinou používám vývar ze sypkého bujonu - například Solčanku, je bez glutamátu a bez palmového oleje. :)
OdpovědětVymazat