Vánoce mám ráda a mám ráda i speciální Vánoční díly na blozích a
na youtube tak jsem se rozhodla, že také udělám Vánoční speciál a to 2 díly - jeden sladký a druhý slaný, pokud chcete vidět mé minulé Vánoce odkaz je
zde.
Vánočku jsem nikdy nepekla a tak jsem měla celkem obavy, ale musím
se pochválit a doporučit ji všem, kteří mají rádi vánočku, ale kupovanou si
jako vegani nemohli dát. Použila jsem kokosový olej a ten ji krásně provoněl
takže doporučuju!
Co se týče "vaječného" koňaku tak si troufám říct že je
velmi podobný originálu. Pokud se bojíte kurkumy, že jej nějak ochutí tak
nemusíte, protože ta se používá většinou na barvu a pokud jí tam nedáte tunu tak
žádnou chuť do Indie nepoznáte. Nevím jak dlouho vydrží v lednici, ale
předpokládám, že maximálně týden, tak raději nedělejte litrové zásoby.
Vegan Vánočka
500 g hladké mouky
100 g cukru písku
100 g tuku (nejlépe kokosového)
50 g plátků mandlí
1 vanilkový cukr
20 g droždí
špetka soli
250 ml rostlinného mléka
1. Uděláme kvásek - 2 lžičky cukru rozmícháme spolu s droždím ve
100 ml teplého (ne horkého) mléka. Necháme 15 minut pracovat.
2. Smícháme mouku se solí a přidáme kvásek, cukr, rozpuštěný tuk,
vanilkový cukr a mléko. Vypracujeme těsto a poté přidáme madle (trochu si
necháme na posypání). Necháme hodinu kynout na teplém místě.
3. Těsto si rozdělíme podle toho jak jsme zruční buď na 9 částí
nebo na 5 (návod jak na to lze najít na youtube). Upleteme, potřeme vodou, posypeme mandlemi a necháme ještě 10 minut
kynout.
4. Pečeme 45 minut na 160 °C.
Vaječný koňak bez vajec
hrnek namočených kešu (nejméně 4 hodiny)
2 hrnky vody
2 hrnky vody
plechovka kokosového
mléka
6 vypeckovaných datlí
1 lžíce vanilkového
extraktu
rum podle potřeby
1/2 lžička soli
1/4 lžičky muškátového
oříšku
1/4 lžičky kurkumy
1. Rozmixujeme scezené
kešu spolu s vodou ( asi 2 minuty).
2. Přidáme ostatní ingredience a mixujeme do
hladka. Pokud chceme, můžeme koňak přecedit přes jemné sítko.
3. Přelijeme do lahve a
dáme vychladit. Pijeme, lijeme na palačinky, do kávy kamkoliv!
Odskúšaný vaječňák a je fakt super! miesto datlí som síce dala sušene slivky a docukrovala som ale dneska na oslave mali teda problém rozoznať že to je bez mlieka a vajec :)
OdpovědětVymazatTak to je super jsem ráda, že chutnal a taky že zmátl! :)
VymazatVypadá to krásně.-Mohla bych dát místo toho kokosového mléka z plechovky přímo to z ořechu?
OdpovědětVymazatNa Velikonoce určitě vyzkouším tu vánočku, vypadá úžasně! Když jsem začínala píct bez vajíček, vůbec se mi nechtělo věřit, že to bude dobrý, ale všechno jsem to vžycky vyluxovala, že nezbyl ani drobeček :D
OdpovědětVymazatJak dlouho ten "vaječnák" vydrží? :)
OdpovědětVymazatTak dnes jsem si z tvého vánočkového těsta upekla bochánky. Moc dobré.. Ještě jsem navíc do těsta přidala hrozinky :-) Mňam :-)
OdpovědětVymazatMohu se zeptat na to kokosové mléko? Jaké používáte? Tekuté nebo tuhé, např. ta plechovka z Alberta? Moc děkuji
OdpovědětVymazatDneska jsem pekla a je to moc dobrá vánočka, určitě upeču i příště podle tohoto receptu - velmi dobrý a jednoduchý! Děkuji.
OdpovědětVymazatJá jsem ještě přidala anýz a muškátový oříšek - moc dobré!
Super recept, díky 🙂 Trvanlivost je podle mého názoru přímo úměrná množství použitého rumu ;D
OdpovědětVymazatNeměla jsem vánočku od doby co jsem vegan (cca 4 roky). A tahle vánočka je ta nejlepší možnost, kterou jsem si mohla vybrat. Skoro lepší, než ta od babičky.❤️ Děkuji moc za recept.
OdpovědětVymazatMňam, na vánočce jsme si moc pochutnali. :) A to jsem nahradila hladkou mouku špaldovou, díky za recept. :)
OdpovědětVymazat