Tofu na paprice


Tento recept patří mezi mé nejoblíbenější a přitom je to tak jednoduché a rychlé. Vždycky, když nemám nic moc v zásobách tak si vzpomenu na toto jídlo. Veškeré suroviny mám běžně doma, peněženku mi to teda nezruinuje. Recept jsem objevila na stránce soucitne.cz, ale chci ho sem dát, kdyby ho někdo třeba ještě neznal. Místo smetany jsem použila zajíce, ale se smetanou chutná o trochu lépe :) Příloha jsou nejlepší těstoviny například mašličky nebo rýže. Já jsem doma měla jen špagety tak jsem zvolila pohanku, kterou jsem si oblíbila v Polsku (tam mi taky chutná mnohem víc, asi jsou to léta praxe, tam je totiž běžnou přílohou jako u nás třeba brambory). 

Ingredience na 2 porce:
1 tofu natural
pohanka
mletá paprika
vegeta
hrnek smetany
hrnek bujónu
sójová omáčka
hladká mouka
ocet
sůl
pepř

Postup:
1. Pohanku zalijeme vroucí vodou a povaříme maximálně 3 minuty. Poté ji schováme pod peřinu a ona za 15 minut dojde.
2. Tofu nakrájené na kostičky poprášíme paprikou a vegetou. Vložíme na pánev, pokapeme sójovkou (nejradši mám houbovou) a osmažíme.
3. Zalijeme bujónem, povaříme a přidáme smetanu, v které jsme rozmíchali asi lžíci mouky a necháme zhoustnout. Dochutíme troškou octa, solí, pepřem a paprikou.

Pohanka je obilovina, která bohužel v Česku není moc oblíbená. Obsahuje rutin, selen, měď a mangan, snižuje cholesterol a předchází vzniku aterosklerózy. Existuje světlá a tmavá (neloupaná) pohanka, lepší je začít se světlou protože ta nemá tak výraznou chuť. Pohanku můžeme použít jak na sladko (to jsem se zatím neodvážila vyzkoušet) i naslano - jako přílohy, kaše, náplně na zapékání nebo základ různých placek. 



6 komentářů:

  1. I like the sound of this, deep flavours anything to perk up tofu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle recept je naprosto dokonalý! Rozhodovala jsem se asi měsíc, jestli ho vůbec vyzkouším, jelikož jsem kuře na paprice nikdy neměla ráda. Ale nakonec jsem do toho šla a nelituju, naopak je teď mým oblíbeným. :-) Nejraději ho dělám s těstovinami ale zkoušela jsem i bulgur a taky mňamka :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za super rychlý a jednoduchý recept, s rýží naprosto dokonalý! :) P.

    OdpovědětVymazat
  4. vegeta? bujon? proc jste veganka?

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za jakýkoliv komentář! :)