Vánoční večeře



Hohoho Veselé Vánoce! Rozhodla jsem se, že si vyzkouším pár jídel před oním slavným dnem, jelikož na vegan kuchařce na fejsbučíku se už pár dní rozjíždí diskuze typu kdo co máte na Štědrovečerní večeři. Já měla loni vegetariánské Vánoce a to přesně bramborový salát a sójové plátky v sýrovém těstíčku. Letos to ale nebude žádný sýr ani majonéza a tak si taky lámu hlavu co si dám. Polévku u nás nikdy nemíváme, což vůbec nechápu, když já jsem takový milovník polévek! Na Vánoce bývá tradiční polévka rybí, ale ta se naštěstí u nás nejedla nikdy, takže si dám buď hrachovku nebo zelnou. 
Kapr? Toho chudáka jsem šetřila celý život, ani jako dítě jsem netoužila mít po tom ve vaně kapra a jedla jsem vždy filé na másle, což asi těžko nějak napodobím a tak jsem aspoň zkusila napodobit rybí chuť. Na netu jsem našla několik návodů a tak jsem si vybrala 2 - Vegerybu (Vánoce bez násilí) a Prsty kapitána Tofu. Musím říct,že Vegeryba byla zatím nejchutnější verze celeru jakou jsem měla. Ale prsty z tofu mi chutnaly nejvíc, takže já už vím co na Vánoce. 

Zelná polévka

500 g kysaného zelí
2 větší brambory
cibule
marinované tofu (nebo vege klobáska)
mléko
mouka
olej
4 bobkové listy
8 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
sůl, cukr
červená paprika
nálev ze zelí

1. Cibuli nasekanou na drobno osmahneme s kořením, přidáme slité zelí, zalijeme vodou (nebo vývarem) a vaříme doměkka.
2. Brambory nakrájené na kostičky uvaříme zvlášť v osolené vodě. Tofu na pánvi zaprášíme červenou paprikou a osmažíme na oleji do křupava.
3. Mouku rozmícháme v mléku, vlijeme do polévky a povaříme ještě pár minut.
4. Do polévky přidáme uvařené brambory a tofu, ochutíme solí, šťávou ze zelí a cukrem.


Hrachová polévka


250g žlutého hrachu (namočeného přes noc)
100ml smetany
2 lžíce mouky
3 lžičky majoránky
3 stroužky česneku
Několik plátků toustového chleba
olej
Sůl

1. Hrách uvaříme doměkka a poté rozmixujeme.
2. Mouku rozmícháme ve smetaně, vlijeme do polévky a povaříme 10 minut. Mezitím si pečivo nakrájíme na kostky a buď opečeme na pánvi, nebo v troubě do křupava.
3. Polévku ochutíme majoránkou, česnekem a solí.

Prsty kapitána Tofu

100g slunečnicových semínek
200g tofu natural
cibule
5 stroužků česneku
koření na ryby
mouka
strouhanka

1   1. Slunečnicové semínka namočíme na 24 hodin předem, poté rozmixujeme s trochou čisté vody. Tofu rozmixujeme s cibulí a smícháme ze semínkovou pastou.
2. Okořeníme česnekem a směsí na ryby, zahustíme moukou a necháme přes noc v lednici.
3. Tvarujeme prsty a obalujeme ve strouhance (já vyrobila z pár upečených toustů a vlašských ořechu, rozmixovala jsem to a přidala ještě sezam). 

Vegeryba

jeden středně velký, uvařený, nahrubo nastrouhaný celer
sáček ovesných vloček
směs rybího koření
sojová omáčka
zeleninový vývar 
strouhanka nebo hraška
olej

1.Vločky (mohou být i pomleté na masovém mlýnku) smícháme s uvařeným nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, 1-2 lžícemi sojové omáčky a zalijeme cca 1/4 - 1/2 l zeleninového vývaru.
2. Necháme namočené v lednici aspoň 3-4 hodiny (nejlépe přes noc).
3. Poté před podáváním zahustíme strouhankou do hustoty hmoty karbenátkového těsta a tvoříme porce ve tvaru rybek. Obalované buď ve strouhance nebo v těstíčku z hrašky smažíme na oleji.

Bramborový salát

1,5 kg brambor
2 velké mrkve
3 velké nakládané okurky
Mražený hrášek
1-2 balení sojanézy
lžíce hořčice
sůl
pepř
trocha nálevu z okurek

1. Brambory a mrkev uvaříme doměkka. Oloupané brambory, mrkev a okurek  nakrájíme na drobné kostky. Hrášek spaříme v horké vodě a přidáme k ostatní zelenině.
2. Sojanézu smícháme s hořčicí, nálevem a okořeníme podle chuti.
3. Zeleninu  dobře promícháme s ochucenou sojánézou a necháme dobře vychladit.






















                                            Veselé Vánoce Vám přeji :)

3 komentáře:

  1. teeeda, krásný fotky a ještě lepší recepty :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty fotky jsou úžasný, stejně tak recepty. Já budu mít na štědrovečerní večeři nejspíš vlastní bramborový salát nejspíš s pečeným tofu, ale ještě uvidím :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za jakýkoliv komentář! :)