Ingredience:
1 a půl hrnku hladké mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
necelý sáček kypřícího prášku
špetka skořice
špetka soli
3/4 hrnku rostlinného mléka
lžíce jablečného octa
1/4 hrnku olivového oleje
Čokoládové poleva:
1/2 hrnku čokolády
3 lžíce rostlinného mléka
1/2 hrnku moučkového cukru
Růžová poleva:
1/2 hrnku moučkového cukru
2 lžíce rostlinného mléka
červené potravinářské barvivo
Postup:
1. Smícháme suché ingredience a přidáme mokré, dobře promícháme a chvilku necháme odstát.
2. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 10-15 minut na 150 °C. Pro jistotu si dáme upéct jeden zkušební donutek, aby jsme nezkazili celé těsto, pokud vyběhne, můžeme vesele péct dále.
3. Po upečení donuty necháme vychladnout a po vyjmutí z formy zdobíme polevou a posypkou (můžeme použít třeba i oříšky, kokos nebo čokoládu).
Čokoládová poleva:
Rozpustíme čokoládu s mlékem v mikrovlnce a poté přisypeme cukr, necháme stát 5-10 minut.
Růžová poleva:
Smícháme mléko s cukrem a potravinářským barvivem. Pro lepší efekt namáčíme v růžové polevě 2x.
Skvělý! Už se těším, až je vyzkouším :)
OdpovědětVymazatMarkét, nejlepší recept. Tento týden jsem dělala už dvakrát, všem chutná a návštěva je nadšená z něčeho nového. Jinak mám formu na minidonuty, takže akorát do pusy :)
OdpovědětVymazatProsím prosím kde koupím vegan červenou potravinářskou barvu?:)
OdpovědětVymazatA nebyl by recept na donuty jako máte v krámku? Do Prahy daleko :-(
OdpovědětVymazatJsou výborné :) Teď holduju proteinovým palačinkám a těmhle donutům :)
OdpovědětVymazatJe to vlastně docela zajímavé, že ty domácí produkty ne vždy mají lepší výživové hodnoty. Nepřijde vám to tak? Třeba my jsme teď doma dělali domácí Kinder Bueno a tady jsem pak srovnávala výživové údaje z klasické sušenky z obchodu, ale pak jsem zjistila, že vlastně ta tyčinka z obchodu byla zdravější než ta domácí. :)
OdpovědětVymazatA tak co by ne... zrovna u sladkého nějaké vegan nebo normální varianty nerozlišuji. A věřím tomu, že i moje oblíbená kavárna v Jihlavě nějaké vegan záležitosti má. Jde mi o to, že stačí prostě využít třeba jiné věci. Ano, máme tu máslo a mléko, to lze dneska ale velmi dobře alternovat.
OdpovědětVymazat