Rychlá žampionová omáčka

Tato omáčka je velmi univerzální a můžeme ji použít jak k těstovinám tak k rýží, bramborům nebo pokud to má někdo rád - ke knedlíkům (proti gustu ... :)). Také můžete použít bylinky podle chuti, já mám žampiony ráda s tymiánem, ladí k sobě. Jinak už začíná dost svítit sluníčko, takže šup s žampiony na okno, vytváří se v nich tak vitamin D! Co se týče mléka, které jsem použila je poměrně dost sladké (na kakao třeba ideální) a příště použiji nějaké jiné.

Ingredience:
300g těstovin
250 g žampionů
0,5 l mléka
malá cibule
2 lžíce hl. mouky
olej
tymián
kmín
sůl
pepř

Postup:
1. K osmahlé cibulce přidáme žampiony nakrájené na plátky a pomalu smažíme.
2. Jakmile jsou žampiony dohněda zalijeme je mlékem ve kterém jsme rozmíchali mouku.
3. Osolíme, opepříme, přidáme tymián s kmínem a necháme zhoustnout. Provaříme, aby nebyla cítit mouka.

13 komentářů:

  1. Mňam, mňam, mňam :D Dokážu si představit, že bych se tohohle ujedla k smrti :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mmm, houby jsem dlouho nenáviděla k smrti, teď to nechápu a miluji je, hlavně tedy pak takové omáčky :D:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo tak to je přesný, nesnesla sem ani 1 hřib v bramborové polívce třeba a teď si je kupuju pořád :D Prostě jak stárneš tak se ti mění chutě, stejně sem to měla třeba i s hořčicí...

      Vymazat
  3. Omáčka je super, a ten tymián je tam geniální. dělal jsem si to se špagetama jen jsem je rozvařil :-( tak snad příště. Tak čau. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hehe tak aspoň si dáš příště pozor :) jsem ráda, že chutnalo! ČÁU!

      Vymazat
  4. právě smažím žampijóny... :D !:)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, můžu se zeptat, které mléko je na omáčky nejlepší? At už do této nebo třeba zeleninových. Jestli klasické sojové od Alpra třeba nebo i jiné..? Díky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéta Vepřeková1. února 2016 15:16

      Ahoj, nejlepší je sójová smetana Alpro nebo mandlová s takovým kuchtíkem na krabičce, na mléku pokud není ochucené většinou moc rozdíly poznat nejdou :)

      Vymazat
    2. Já jsem dávala sójovou smetanu Orasi a rýžové mléko od Alpra. Ale to rýžové mléko bylo příliš sladké. Musela jsem dosolovat a pak z toho vznikla zvláštní sladko/slaná chuť. Příště dám jen sójové mléko, možná ovesné (ikdyž tam si nejsem moc jistá).

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Já k žampionům ještě rád přidávám chaga. Jednak to docela dobře pozvedne chuť a zvýrazní takovou tu "umami" příchuť, nebo nevím, jak to říct, tak je to navíc hodně zdravé a funguje to na podporu organismu. Takže rozhodně doporučuji. Ono se to moc samotné jíst nedá, protože to má tu chuť hodně ostrou, ale je super to dávat třeba do smoothie nebo houbových jídel. ;-)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za jakýkoliv komentář! :)