Vánoční večeře č.3


Opět tu máme Vánoce a to znamená vánoční recept. Loni byla vánočka a vaječný koňak a taky polívečka s večeří - tady se můžete podívat. Letošní recepty nejsou nijak speciální, nejspeciálnější tam je domácí sojanéza. Po 2 letech veganství jsem teprve teď dostala odvahu vyzkoušet doma vyrobenou sojanézu z rostlinného mléka a oleje a musím Vám říct, je to fakt pecka! Doporučuju všem milovníkům majonéz a dipů a pomazánek :)

Domácí sojanéza

200 ml sójového mléka
150 ml oleje
dijonská hořčice
jablečný ocet
černá sůl
pepř
sůl

1. Do mixéru nalijeme mléko a pomalu přiléváme olej. 

2. Směs po chvíli mixování zhoustne, ochutíme octem, solí a pepřem a ješte promixujeme.


Česneková pomazánka

asi 150 g sojanézy
česnek
100 g strouhaného sýru violife/veganline
sůl
pepř

Smícháme vše dohromady a necháme vychladit. Zdobíme olivou, ořechem nebo hroznovým vínem.


Bramborový salát (4 porce)

1 kg brambor uvařených ve slupce
0,3 kg uvařené mrkve
0,1 kg hrášku
0,4 okurek
3 lžíce hořčice
0,4 sojanézy (nahoře)
sůl
pepř
lák z okurek

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, mrkev a okurky nakrájíme, vše smícháme, přidáme hrášek.

2. Přidáme majonézu, hořčici, sůl, pepř a lák z okurek, opatrně promícháme a dáme chladit.

Tofu karbanátky (2 porce)

200 g tofu
2 lžíce nori vloček
koření na ryby
sůl
pepř
špaldová mouka
strouhanka
olej

1. Tofu nastrouháme a smícháme s řasou, olejem a kořením, zahustíme moukou.

2. Vytvoříme placičky a obalujeme je v mouce s vodou a potom ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova.



2 komentáře:

  1. Bezva! Můj salát byl hodně podobný, ale použila jsem tofunézu. Se sojanézou jsme se nějak neskamarádily :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se ta sojanéza vůbec nepovedla :'( Nezhoustla. Ale to bude tím, že jsem tam nedala studené mléko... Tak ji mám v ledničce a zítra to zkusím ještě vymixovat =D

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za jakýkoliv komentář! :)